Legendele Ceahlăului

Legendele pietrelor din masivul Ceahlau sunt la fel de celebre ca si muntele in sine, considerat un Olimp al romanilor. Formele ciudate pe care stancile le-au capatat de-alungul vremii au dat nastere la numeroase legende ce alimenteaza imaginatia turistilor si aura mistica din jurul muntelui Ceahlau.

Rezervări și mai multe informații

0233 247 039
0746 906 522

cabanaizvorulmuntelui@aisa.ro

Legenda Varfului Toaca

Legenda Varfului Toaca din Ceahlau ne povesteste despre un neam de uriasi care alaturi de turmele lor au trait candva pe muntele Ceahlau. Intr-o iarna s-au prapadit din cauza unei molime aproape toti, reusind sa mai scape o fata si un baiat.

Acestia pentru a fi vazuti de oamenii din vale au ridicat fiecare cate un turn. De atunci, turnului mare facut de baiat ii zice Toaca, iar celuilalt mai mic facut de fata ii zice Panaghia.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Turnul lui Butu si Ana

Legenda Turnul lui Butu si Ana din Ceahlau ne povesteste despre Budu, un ostean viteaz din vremea lui Alexandru cel Bun, care s-a indragostit de domnita Ana, fiica domnitorului.

Pentru ca relatia lor a fost refuzata de domnitor, Ana a cerut ajutorul unei vrajitoare care i-a tranformat pe cei doi indragostiti in doua stanci ingemanate. De atunci, aceste stanci poarta numele de Turnul lui Butu si Ana.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Stanilelor

Legenda Stanilelor din Ceahlau ne povesteste despre un cioban sarac care a poposit pe aceste meleaguri impreuna cu oile lui. Acesta s-a indragostit de Maria, fiica celui mai bogat baci care nu a vrut sa auda de el pentru ca era un cioban sarac.

De suparare Stanila a cautat cele mai inalte stanci si s-a aruncat de pe ele, stanci care acum sunt botezate cu numele lui.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Politelor cu Crini

Legenda Politelor cu Crini din Ceahlau ne povesteste despre un vanator iscusit la minte, Vasile, care s-a insurat cu o fata de oameni instariti.

La insistentele ei s-au urcat pe munte sa prinda un pui de capra si au cazut in prapastie. Asa se spune ca a pierit si ultima capra alaturi de puiul ei si de vanatorul care indraznise sa urce pe “Polita cu Crini”.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Pietrei Teiului

Legenda Pietrei Teiului din Ceahlau ne povesteste despre o stanca solitara asezata la “Coada Lacului” in locul unde se intalnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova si Transilvania.

Despre aceasta stanca declarata si monument al naturii de mai bine de cinci decenii se leaga mai multe legende.

SURSA FOTO: viziteazaneamt.ro

Legenda Pietrei Lacrimate

Legenda Pietrei Lacrimate din Ceahlau este o legenda invaluita inca in mister.

Adevarata poveste a Pietrei Lacrimate a murit odata cu oamenii care au cunoscut-o, cert este ca nu vom sti niciodata legenda acestei pietre.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Pietrei Ciobanului

Legenda Pietrei Ciobanului din Ceahlau ne povesteste de frumusetea acestor locuri care au fermecat, la inceputul timpurilor, un neam de oameni cunoscuti pentru curajul lor si pentru turmele lor de bouri.

Pentru ca amintirea unui cioban viteaz din acest neamt sa ramana vesnica, locului unde acesta obisnuia sa se retraga doar cu turmele sale i s-a dat numele de Piatra Ciobanului.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Panaghiei

Legenda Panaghiei din Ceahlau are mai multe variante. Despre stanca Panaghia se cunosc multe povesti, dar cea mai frumoasa si interesanta este cea pe care ne-a facut-o cunoscuta pasionatul cronicar al Muntilor Neamtului, Calistrat Hogas.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Muntelui Ceahlau

Legenda Muntelui Ceahlau ne povestete despre imparatul Traian, cuceritorul Daciei, care a dat porunca sa se inalte acest munte pentru a apara oamenii din aceste locuri de hoardele barbare venite de la Rasarit.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Dochiei

Legenda Dochiei din Ceahlau are mai multe variante. De existenta acestei stanci se leaga mai multe povesti motiv pentru care Stanca Dochia este cea mai invaluita de mister dintre toate stancile de pe Masivul Ceahlau.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro

Legenda Detunatelor - foto

Legenda Detunatelor din Ceahlau ne povesteste despre existenta acestor stanci cu felurite infatisari pentru care localnicii cunosc mai multe povesti.

Conform legendelor ele s-au format ca urmare a fulgerelor si trasnetelor care s-au napustit pe Ceahlau.

SURSA FOTO: viziteazaneamt.ro

Legenda Clailor lui Miron

Legenda Clailor lui Miron din Ceahlau ne povesteste despre un cioban batran care a venit pe Ceahlau pentru a-si paste oile.

Ciobanului ii placea sa doineasca din fluier langa stancile a carui nume sunt cunoscute acum ca fiind Claile lui Miron.

SURSA FOTO: ceahlaupark.ro
SURSA TEXT: viziteazaneamt.ro